Piotr_Strzałecki Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Jak ten palec kiwa się w jedną i drugą stronę, na zewnątrz wzór prostej, słusznej postawy, wewnątrz złamany, a kto wie, może i zgnieciony. Ostatecznie, choć czterech, a nawet dziewięciu ma towarzyszy, przecież jest zupełnie sam, sam jak palec.
Gość Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Palec jest symbolem wieloznacznym. Sam nie znaczy bezwartościowy. Pozdrawiam.
olek bolo Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 dobra myśl, ale czy wiersz, nie mam pewności a że się kiwa, to jasne, jak wszystkie chorągiewki pozdr
Jadwiga_Graczyk Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Pomysł wiersza fajny i zabawny, podaba się. serd.pozdr.
Pan_Biały Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. kiwa się głowa chyba, jak palec to nie daj bóg jakiś parkinson się wkrada boję się takich stworów, i łapy zaczynają mi się kiwać;) nie dla mnie pozdrowienia i zdrowia życzę r
Wiktor Hammar Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 [quote]Jak ten palec kiwa się w jedną i drugą stronę, na zewnątrz wzór prostej, słusznej postawy, wewnątrz złamany, a kto wie, może i zgnieciony. Ostatecznie, choć czterech, a nawet dziewięciu ma towarzyszy, przecież jest zupełnie sam, sam jak palec. Z ostatniego wersu usunąłbym "przecież" i nie powtarzał słowa "sam". Dlaczego czterech, a nawet dziewięciu? Ciekawym Twojej myśli ;) Pozdrawiam.
Piotr_Strzałecki Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 No u jednej dłoni są jeszcze cztery dodatkowe palce, a u drugiej jeszcze pięć, więc w sumie dziewięć...
teresa943 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 mniemam, że to wiersz o osamotnieniu pośrod ludzi, rozchwianiu woli i poczucia niepewności - człowiek pozornie "sam jak palec" czuje się jak porzucone dziecko, stąd to "kiwanie" (kiwanie się jest oznaką sierocej choroby, podobnie jak ssanie kciuka) forma wiersza mogłaby być nieco okrojona, ale to tylko takie tam moje... serdecznie pozdrawiam Piotrze - Krysia
Piotr_Strzałecki Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Witam Tereso i dziękuję za odwiedziny. Czytałaś trochę moich wierszy i wiesz dobrze, że też mam zamiłowanie w krótkich formach ;) Jednak to, co tu piszę, nie miało nawet być wierszem. To moje krótkie przemyślenia, którym nadałem formę pisemną a i ostatecznie zdecydowałem się tu podzielić z wami. Wybaczcie więc, że skatowałem was tak opisową formą, ale... tak po prostu wyszło. Pozdrawiam także.
Rekomendowane odpowiedzi