Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Jacek_Suchowicz  najlepsze są teksty z podtekstem co szare komórki łaskocą zaś myśli przynoszą ciut grzeszne a wokół subtelny jest otok   niczym bluszcz namiętnie oplącze           i zadrżą niewinne ziarenka                   do kolan sukienka i smoking                      a półmrok ubierze w sreberka   mowę rymowanego tego wiersza  już słychać trzepot skrzydeł   wzlatują spłoszone dzikie gęsi  drogę powrotną piórem znacząc.   Połamałam głowę i siwym włosem to przypłaciłam - że o godzinie później nie wspomnę i blady strach też tu był

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Poprawiaj mistrzu      
    • @Łukasz Jasiński To nie ma nic wspólnego z tematem tego tutaj wiersza.
    • równo ścięte pod ukos jakby Bogu żyletka wypadła z kieszeni te bloki wyprysk świata  zakałą krajobrazu bloki żółte na wzgórzu  a w dolinie tafla jeziora się skrzy  jak łza w oku 
    • @violetta Tak, od razu mnie chwycił. Uparłem się zachować metrum oryginału i wyszło dopiero kiedy ręce zamieniłem na dłonie. 
    • Ten ostatni wers:  And—which is more—you’ll be a Man, my son! Przejrzałem sporo przekładów na różne języki - raz mamy: będziesz człowiekiem, a raz: będziesz mężczyzną. W rzeczy samej jest tu wieloznaczność i można wybierać co autor miał na myśli.    Gratuluję odważnego wyboru tematu. Kiplinga przekłada się niełatwo, a If to długi i trudny wiersz. Ale warto to robić, per ardua ad astra. Wciąż brakuje dobrych przekładów. A co do samego Kiplinga, posłuchajcie tylko - Mandalay - (ostatnia strofa: Ship me somewhere...) recytowane przez Charlesa Dance'a w The Crown:   
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...