magdalena czernicka Opublikowano 10 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 „Każda uliczna wierzba, którą mijam, krzyczy powitaniem. Tak Poznań przygarnia uciekinierów.” Lucyna Rams czasem nocą przeciekają przez szczeliny pomiędzy rzęsami układając się w równy potok i dzielą twarz na kilka suchych wysp i wtedy udaje się okłamać myśli że oczy szczypią od szkieł kontaktowych, które były zbyt długo i zbyt mocno przyległy do rogówek wciąż za dużo lipcowych przyzwyczajeń i w ogóle – lipca; zaczyna zacierać się cicha teza, że nad uciekinierką pochyla się każda gałąź ulicznych wierzb – wielkie miasta potrafią być bezlitosne – za dużo alkoholu – anonimowość odbija się echem od ścian, kolejne budynki są jak lustra a powtarzalność minut zdaje się krzyczeć bezsilnością tylko czasem zdarza się dłużej przystanąć na skrzyżowaniu Fredry i Gwarnej. Coraz ciszej,wrześniowo, a jednak nadal gdzieś ten cholerny lipiec
Letnia sukienka Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 dodaje ten wiersz do ulubionych :] :))) uszanowanka lucy
magdalena czernicka Opublikowano 10 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) Lucy
Ewa_Kos Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Bardzo na tak - ujęłaś mnie tym wierszem:))) pozdrawiam EK
Nata_Kruk Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Madziu, w pierwszej strofce wręcz brak mi słowa... łzy... nie ma go, są domysły, tak chyba miało być. Uliczne wierzby...hmm... troszkę nie dla mnie to określenie, bo wierzby kojarzę jako bezpośrednie obcowaniem z naturą, na pewno nie z miastem. Ale ... "wielkie miasta potrafią być bezlitosne – za dużo alkoholu – anonimowość odbija się echem od ścian, kolejne budynki są jak lustra a powtarzalność minut zdaje się krzyczeć bezsilnością"... podoba mi się. Zakończenie w kontekście poprzednich strof, tak. Ogólnie plus. Pozdrawiam... :) PS Przepraszam, jest jeszcze cytat... uliczne wierzby... mogą byc dla mnie latarniami.
magdalena czernicka Opublikowano 11 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 degrengolada, Ewo - bardzo wam dziękuję za opinie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. u mnie też są one latarniami :) Nata, dzięki za poświęcony czas i za wnikliwą opinię pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi