Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

na poważnie albo nie (erotyk )

Rekomendowane odpowiedzi

Zgubiłem parę godzin pod
niemych granic spódnicą
po drugiej stronie odry
rowerzysta ścigał się z czasem
południowy - zachód wyznaczał
osiwiały komin
korony drzew tańczyły pogo
w rytm wschodzącego słońca
tylko sosny
twardo stąpały po ziemi
cichy szept pokrzywą stanął w gardle
na moment nawet mrówki
wciągnęły powietrze
I nie było komu zatrzymać
czasowej odysei

Witam,
może w ramach, może nie ;) (znaczy spłaty długu).
Dla mnie wiersz jest nierówny, chyba niedopracowany. Początek dziwnie zapisany z przyimkiem wystającym na końcu wersa - potem wiersze układają się w cząstki wypowiedzeniowe; na początku dziwna inwersja ('spódnica' na końcu, oddalona dwoma wyrazami od 'pod' z poprzedniego?) - słowem udziwnienie zbędne.
Jest kilka momentów, które zatrzymują uwagę, choćby "mrówki wciągające czas", "rowerzysta, który ściga się z czasem". To, co przeszkadza, to na pewno "cichy szept", a już "stający pokrzywą w gardle" - rozbawia; "czasowa odyseja" - rozumiem ideę, ale - podobnie jak "spódnica" - pojawia się nagle i niespodziewanie; spódnica - skąd? skoro peel jest męski; odyseja - skąd? skoro obrazek jest konkretnie umiejscowiony, nastrojowo malowany; zasada wolnych skojarzeń (nawet aluzji literackich, kulturowych) często nie zdaje egzaminu, a przy takim pomyśle - z pewnością.
To jest moje prywatne zdanie, mogę nie mieć racji, starałem się napisać najuczciwiej, jak potrafię.
pzdr. b

Do Roman Bezet:

Moim autorskim okiem:

- "Początek dziwnie zapisany z przyimkiem wystającym na końcu wersa - potem wiersze układają się w cząstki wypowiedzeniowe; na początku dziwna inwersja ('spódnica' na końcu, oddalona dwoma wyrazami od 'pod' z poprzedniego?) - słowem udziwnienie zbędne."

"Zgubiłem parę godzin pod" - wers jest bardzo szybki, "zgubiłem" czyli nagle cos utraciłem, tu konkretnie tych parę godzin. Dodatkowo tę szybkość pogłębia inwersja w następnym wersie, ona zwalnia czytelnika, zmusza do myślenia. Przynajmniej taki był zamiar.

- ""spódnica" - pojawia się nagle i niespodziewanie; spódnica - skąd? skoro peel jest męski"

"niemych granic spódnicą" - stąd, że to jest erotyk a to jest metafora. Byc może będzie prościej podczytać jak przestawi sie szyk: spódnicą niemych granic - choć wątpie. Jak to bywa z metaforami często można sie tylko domyślać na ile jest sie blisko właściwego znaczenia a na ile nie.

-"odyseja - skąd?"

Warto zauważyć, że 2 pierwsze wersy i 2 ostatnie odstają. Dwa pierwsze to wprowadzenie, dwa ostanie podsumowanie. Słowem to rama całego utworu. Jak się je połączy...
"Zgubiłem parę godzin pod
niemych granic spódnicą
I nie było komu zatrzymać
czasowej odysei"

Czasowa odyseja = podróż - w całym wierszu przewijają się wyrazy, zwroty związane z czasem jak: Zgubiłem parę godzin;ścigał się z czasem;wschodzącego słońca;na moment;czasowej odysei

Erotyzm można przedstawiać na rózne sposoby, u mnie jawi się jako podróż.

-"To, co przeszkadza, to na pewno "cichy szept", a już "stający pokrzywą w gardle" - rozbawia"

"cichy szept" niczym masło maślane, a może jako tautologizm?
"stojący pokrzywą w gardle" nic innego jak animizacja, a znaczenia matafory niestety nie zdradze, musiałbym zinterpretować cały wiersz a tego robić nie wypada.

To na tyle.
Moim autorskim okiem tak sprawy stoją. Każdy ma swoje oczy: zielone, niebieskie, czarne czy piwne. Dziękuję za to, że Twoje się wypowiedziały.

Pozdrawiam.

Czy erotyk, czy też nie - ja w każdym razie wypowiedziałem się ;)
Wydawało mi się, że nie ma sensu tłumaczyć spraw oczywistych? panu też?
To 'tłumaczenie' niczego (dla mnie) nie odkrywa - interpretacja nie jest skomplikowana.
Mówimy o sprawach warsztatu, o f u n k c j o n a l n o ś c i zastosowanych środków - ja mam wątpliwości, Pan - jak widać - nie.
I na tym trzeba poprzestać ;)
pzdr. b