Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane
Maciek.J

Maciek.J

11 minut temu, wierszyki napisał(a):

11 minut temu, wierszyki napisał(a):

Tak, chodziło mi o głównie o rymy i zgodność zgłosek w wersach. Limeryk to mała forma literacka ale ma pewne zasady, które warto stosować aby nie tworzyć tworów limerykopodobnych. Vilanella jest bardziej skomplikowana dlatego poszukiwanie w niej średniówki nie zawsze świadczy o znajomości tej formy. A pisać dowolnie możesz pisać ile i kiedy chcesz bo wiersze wolne są wolne od reguł i zasad. Rymy niedokładne polubili poeci współcześni bo im się znudziły rymy dokładne a moim zdaniem one są trudniejsze i wymagają większej wprawy...

pozdrawiam

Maciek.J

Maciek.J

4 minuty temu, wierszyki napisał(a):

Dziękuję za wyjaśnienie, a więc chodzi o rymy.

Tutaj powiedziałabym, mogłaby zacząć się kolejna wielka wojna w szklance wody 😄

Nie zacznę jej mam nadzieję. Jest tutaj wielu, którzy takie rymy preferują bądź uważają wręcz za jedyne możliwe. 

Takich staram się używać w wierszykach dla dzieci.

Ostatnio coraz bardziej pisałam dowolnie, ciesząc się pięknem nieregularności, która nie jest przypadkowością a tylko zabawą formą. Poza tym ja już chyba się żegnam. Jak to opisałam w zaproszeniu, więc cóż, moja droga jest po prostu inna.

Dziękuję za wyjaśnienia. A tak dodam, że postawienie na jednej szali vilanelli z limerykiem niezbyt nam wszystkim zgrabnie wyszło. 

Pozdrawiam 🌼 

4 minuty temu, wierszyki napisał(a):

Tak, chodziło mi o głównie o rymy i zgodność zgłosek w wersach. Limeryk to mała forma literacka ale ma pewne zasady, które warto stosować aby nie tworzyć tworów limerykopodobnych. Vilanella jest bardziej skomplikowana dlatego poszukiwanie w niej średniówki nie zawsze świadczy o znajomości tej formy. A pisać dowolnie możesz pisać ile i kiedy chcesz bo wiersze wolne są wolne od reguł i zasad. Rymy niedokładne polubili poeci współcześni bo im się znudziły rymy dokładne a moim zdaniem one są trudniejsze i wymagają większej wprawy...

pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...