Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane
ireneo

ireneo

Wspominam Rewal i morze wzburzone,
stada mew gromadą zerwane,
skrzydłami muskały jej wlosy,
palcami śpiesznie spinane.

Fale zbierały piachu drobiny,
do stóp jej czule się kładąc,
uśmiech zdobił buzie dziewczyny,
z oczu promieniała radość.

Pragnąłem, chciwie wpatrzony,
na jej droczenie z falami,
by zanurzony w morzu wzburzonym,
do stóp jej sie wtulic ustami.

Zauroczony tym spotkaniem,
nie raz wracałem na tę plażę,
by potem, tęsknie niespełniony,
witać ją... w morzu sennych marzeń,

ireneo

ireneo

Wspominam Rewal i morze wzburzone,
stada mew gromadą zerwane,
skrzydłami muskały jej wlosy,
palcami śpiesznie spinane.

Fale zbierały piachu drobiny,
do stóp jej czule się kładąc,
uśmiech zdobił buzie dziewczyny,
z oczu promieniała radość.

Pragnąłem, chciwie wpatrzony,
na jej droczenie z falami,
by zanurzony w morzu wzburzonym,
do stóp jej sie wtulic ustami.

Zauroczony tym spotkaniem,
nie raz wracałem na tę plażę,
By potem, tęsknie niespełniony,
witać ją... w morzu sennych marzeń,

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Maciek.J   Starożytnym Polakiem - Słowiańskim Poganinem, a moja Historia sięga czasów prehistorycznych (polecam panu naukę czytania - tutaj wszystko opublikowałem - nic nie mam do ukrycia), poza tym: jestem Łukasz Jasiński i nie ukrywam twarzy - moim przodkiem jest generał Jakub Krzysztof Ignacy Jasiński herbu Rawicz, natomiast: ideowo jest mi blisko do Oddziału Wydzielonego Wojska Polskiego i Brygady Świętokrzyskiej i mój Tajny Ruch Oporu - nawiązuje do tradycji wyżej wymienionych legalnych Sił Zbrojnych Drugiej Rzeczypospolitej Polskiej, otóż to: najpierw powstał Raport Karskiego, potem - Raport Pileckiego i co? Alianci uwierzyli i pomogli? Armia Krajowa była na smyczy Londynu, a Armia Ludowa - Moskwy i tylko część Narodowych Sił Zbrojnych do końca pozostała wierna Drugiej Rzeczypospolitej Polskiej, kończąc: nie zna pan Historii Polskiej i proponuję panu przeczytać - "Legion" - Elżbiety Cherezińskiej.   Łukasz Jasiński 
    • szukasz słów pasujących do zjawisk piszesz kreślisz zawracasz z manowców rymowaniem uśmierzasz niepokój zaklinając liryczne przypadki   może dla mnie zmyśliłaś to wszystko noc figlarną gwiaździsty korowód w żywym srebrze koncerty smyczkowe ciepły wiersz z kocim grzbietem i bliskość   gdy mój chłód pragniesz wtulić odważnie w wersy z puchu - łagodna i ufna - więcej widzisz niż grymas inkuba który cieniem na kartce się kładzie     Sztambuchodonozor, lipiec 2025
    • @Annna2 Dziekuję, Aniu :).  @violetta jak każdy. Dziękuję :) @Starzec Dziękuję :). Najpierw słowo, potem muzyka - dobierałem ją, musiałem widzieć wcześniej obraz, bo szybko poszło.  @Alicja_Wysocka Dziękuję :) @Gosława Cześć, Reniu :). Tak osobisty, dziękuję za każde miłe słowo. Napisz na prv, co słychać - wiele miesięcy minęło od naszego ostatniego kontaktu i jestem ciekaw.  @Leszczym@Berenika97@Robert Witold Gorzkowski Dziękuję :) 
    • Ludzie, którzy mają czyste sumienie: nie powinni robić w gacie przed ponowną ekshumacją w Jedwabnem, a zresztą: zebrano już blisko trzysta tysięcy podpisów w celu przeprowadzenia ponownej ekshumacji w wyżej wymienionej miejscowości i tak do niej dojdzie po zmianie władzy - presja jest zbyt wysoka.   Łukasz Jasiński 
    • @Waldemar_Talar_TalarSympatyczny wiersz, piękna miłość. Chociaż jako kobieta, lubię też słyszeć te słowa o kochaniu. Sama nie muszę szeptać, ale czasami lubię to robić. :) Pozdrawiam. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...