Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Choć piekła nikt nie widział
ani z niego nie wrócił
to wszyscy o nim mówią
więc jest tutaj - wśród ludzi. 

Choć nieba nikt nie widział
ani z niego nie wrócił,
to wszyscy o nim mówią,
więc też jest tu - wśród ludzi. 

Ludzie przychodzą znikąd 
donikąd idą niemi
nie do piekła i nieba, 
bo te są tu ...na ziemi.

Opublikowano

Wczoraj akurat rozmawiałam z osobą, której matka umarła, lekarz stwierdził jej zgon, a potem ta matka ożyła, opowiedziała, że spotkała zmarłych bliskich i chce znowu do nich powrócić, bo tam była szczęśliwa.

Chciała tylko pożegnać się jeszcze z jedną osobą. Uczyniła to, a potem znowu spokojnie umarła i została pochowana.

Niektórzy więc jednak wracają, choć niekoniecznie potrafią w sposób składny i przejrzysty dla nas zdać relację, jak tam jest, jak widać nie jest to całkiem przetłumaczalne. I może bliższe maluczkim, stąd tacy nie piszą o tym prawie wcale.

Akurat Twój taki wiersz z jakiegoś powodu, trudno by mi było przemilczeć z osobistych powodów.

Refleksyjny wiersz i trudno się tutaj nie zgodzić, że jest to domena wiary, a nie wiedzy, a przychodzimy jakby znikąd i odchodzimy w niepamięć, natomiast o piekle na Ziemi też nie muszę nikogo przekonywać, że ludzie potrafią je zgotować.

Pzdr.

Opublikowano (edytowane)

@wierszyki

Śmierć kliniczna to nie śmierć w klinice a stan kliniczny. Nie myślę rozpisywać go na skladowe, ale przytoczę dane o odbiorze "tunelu" etc. Hindusi widzieli swego boga, Momosa, Indianie w czasie takiego stanu widują łuki i mokasyny,. Muzułmanie boga nie widzą gdyż mają zakaz umieszczania jego wizerunku, a reszta takim śni jakim jej malowali.

Zdarzyło mi się nie być żywym, to przed powiciem  Nie wiem ile czasu, moze nawet miliony lat byłem taki martwy, ale nie pamiętam z tamtego czasu nieprzyjemnych zdarzeń.

Trudno nie wnioskować, ze tak też będzie kiedy się przekręce - jak sprzed powicia. 

Na pewno nic nie potrzebowałem, bo to wściekle zapamiętałbym. A kto nic nie potrzrbuje? Bingo, tak - ten kto wszystko ma

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez ireneo
literówka (wyświetl historię edycji)