Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poeta wyklęty

I jego przekręty 

Wiecznie pijany

Od ściany do ściany

Do autorytetów wciąż niechęć chowa

Wiecznie zaczyna od nowa, od nowa

Lecz nigdy niczego nie zdoła ukończyć 

I w samotności ze śmiercią mu przyjdzie tańczyć 

...

Edytowane przez Chiron (wyświetl historię edycji)
  • Chiron zmienił(a) tytuł na Poeta wyklęty
Opublikowano (edytowane)

@Chiron

A teksik jest bardzo słaby... Ma pan tylko jeden wybór: Żołnierze Wyklęci jako Narodowe Siły Zbrojne i Żołnierze Przeklęci jako Wojskowe Służby Informacyjne (w tym wielu zdrajców z Armii Krajowej, Batalionów Chłopskich i Armii Ludowej) - nie istnieje coś takiego jak mniejsze zło - to twór czarnej mafii - kościoła - znany jako relatywizm moralny.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Dagna

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

'co było' dotyczy układania... 'układam to co było', przemyślę szyk zdania i może zmienię na 'w myślach układam co było, z tej stłuczki szkła, z tego żwiru' albo coś podobnego, by było bardziej czytelne.    tu nie mam żadnego wytłumaczenia, po prostu spodobało mi się to jak ten wees wybrzmiewa.   to żadna strategia, chciałam nawiązać przy okazji do tego morza. Początkowo brzmiał ten wers 'gdy ja morzu oddana', ale chciałam uniknąć powtórzenia i koniec końców, nie wygląda to, według mnie, żle.   ułożenie jest zamierzone. 'połykam się" ma nawiązywać do przełykania, później do dławienia się, ale jak już pisałam @andreas nie jestem tego pewna. Myślę, że upadek przed , może tłumaczyć to dławienie (ale tu nie wiem, czy na siłę nie próbuję tego bronić, jeszcze to przemyślę). Cófka to inaczej fala przybojowa, myślę... tu nie było miejsca na mowę potoczną, to raczej próba uniknięcia powtórzenia, a poza tym myślę, że w tym wierszu pasuje.   Dzięki piękne za dogłębne wejście w tekst, pozdrawiam :)
    • @Adam12 jestem pod wrażeniem oryginalnego pomysłu :) słowem… gdzie nie spojrzę - tam Ty :)) ( PL - ka) Urocze są te migawki wypełnione tęsknotą za „tą jedyną”… pozdr.
    • @Leszczym prosto, ale fajnie bo szczerze, pozdr.
    • @violetta Violu, czuć relaks w Twoim tekście, choć niekoniecznie dzięki zbyt dosłownemu wyznaniu: mam odpoczywające piwne oczy. To, jakie mamy oczy może nam powiedzieć raczej kto inny ;) Podoba mi się druga strofka, te haleczki i koszulki, no, słowem babeczka w pełnej krasie o poranku na tarasie ;)) Nie kupuję natomiast drążącej nieśmiało drzemki, a to dla tego, że nawet podczas drzemki drżymy co najwyżej my, a nie drzemka ;)) Zdmuchnięty płatek nieba, znów do podobania, taki arcypoetycki, niech będzie :)), pozdrawiam miło.
    • chłopak, rześki przystojniaczek gdy panienkom rozczerwieniał śliczne buźki młodych kurcząt w pudełeczku często siedział: we wsi, ponad lasem - deczko mieszkał mundur ławy matoł; zapisywał cynk pod świeczką w stylu pogmatwanym - a to: gospodyni z tłustym zadem jako że jej wystrzyc nie zdał miała wpisy ponad w miarę dostatecznie jak kalendarz; nawet dzieci - kiedy piłką babci szybkę szybko zbiły usadowił głąb 'na chwilkę' żeby w celach cel zdobyły ale sam jak ci w mundurkach znikąd siebie sam nie smażąc przeobraził dziób w kamuflaż zewsząd nosząc ryj na twarzy
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...