Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Układanie bruku

Rekomendowane odpowiedzi

jedyny gatunek

stawiający pomniki

dla „być może”

zrozumie

odczyta

wystrzeli

piramidy sonety rakiety

pod nagrobkiem czasu

entropia zawsze wygrywa

upierdliwy okruchu mleczu

uderzający w powietrze

żółtymi ustami:

„Nie jesteś tu jedynym architektem!”

ryj więc te bzdury

na ścianach jaskiń

środkowy palec dla otchłani

i jeszcze raz

i jeszcze

pieprzyć

nie układam bruku

by pokonać chaos

chcę wykrzyczeć:

tu byłem!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Wędrowiec.1984 Może ten kult cielesności wynika z tego, że 60%  ludzi w Polsce jest otyłych, ludzi uprawiających sport jest jak na lekarstwo, a polskie dzieci przybierają na wadze najszybciej w Europie. Tym smutnym akordem kończę na dzisiaj.  Sen jest ważny:). 
    • @Marek.zak1 Rozumiem, co masz na myśli, jednakże to, co napisałem o ilorazie inteligencji jest jedynie przykładem, na to, by ogólnie ludzkość szła bardziej w kierunku postrzegania ogólnie pojętego rozumu, jako czegoś, co w pierwszej kolejności podnieca. Mam wrażenie, że dzisiaj jest odwrotnie i ludzkość dąży do jak największego kultu cielesności.   Od bardzo dawna uważam, i także tutaj nie kryłem się z tym wielokroć, że należałoby ucywilizować dobieranie się w pary, które dziś wygląda, jak uliczna bójka. W zasadzie niewiele wiadomo. Przydałoby się coś, co przypomina chociażby XIX-wieczny pojedynek, z odgórnie znanymi zasadami, by człowiek wiedział, na czym stoi, chcąc rozpoczynać miłosne relacje.   

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak, ponieważ na obecnym etapie rozwoju ludzkości, to o czym mówię jest utopią. By rozum i inteligencja podniecały bardziej niż fizyczność, trzeba byłoby chyba zastosować wszczepy, rodem z cyberpunka.
    • @Poezja to życie Z wielkimi pozdrowieniami

• Jezioro jak jezioro...ta wierzba na rozstaju to jest widok, a jak się tam można schować aj.. Cały plecak wspomnień i nikt Cię ni znajdzie ni usłyszy ( te ni umyślnie)

• @Wędrowiec.1984 W twoim rozumowaniu widzę przeciwstawienie rozumu i fizyczności, a przecież są to parametry od siebie zupełnie niezależne.  O tym ilorazie to też mam określone zdanie, bo jest to test na szybkie rozwiązywanie wielu minitestów w określonym czasie i mz nie mam nic wspólnego z inteligencją. Przecież twoje znakomite sonety wynikają z kreatywności, wrażliwości i umiejętności przemyślenia tematu, a nie z tego, czy masz iloraz inteligencji 100 czy 200. Jakie to ma znaczenie, czy coś napiszesz w 10 minut, czy w 2 tygodnie? Inteligencja postrzegana w krótkiej perspektywie to raczej błyskotliwość, szybkie riposty i bon moty, które mogą zwieść niejednego i niejedną. Czy takie postrzeganie byłoby lepsze, nie jestem pewien. Pozdro
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...