Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

od kuchni po - ranki

Rekomendowane odpowiedzi

( Dzień 25.11. jest Międzynarodowym Dniem Ofiar przemocy wobec Kobiet, ustanowionym przez ONZ)

otwierasz mój dzień misko porcelanowa 
ze światów gdzie rok ma niedziele 
ciało dłonie do trzymania a na spacerach chronimy ślimaki

otwierasz i ty pomidorze
bezwstydnie pękata czerwona planeto
z mięsistym kosmosem wskroś podniebień

wielbię cię popielata ciszo świtu
za miękkie podbrzusze dla słów czułych i słodkich
przemykanie pomiędzy rękami niesfornych przedmiotów 
ciepły deszcz co zdążysz spić z traw zanim

czas zmieni scenografię 

w jeden dzień któremu zbędny kalendarz 

słowa dymiące w magazynku i cień
z ciałem

któremu nie w głowie posiłek

@violetta Violu, dzięki za odpowiedź; masz rację, wyzwaniem dla osób skrzywdzonych jest pewnie każdy dzień; wyzwaniem nawet było…napisanie wiersza z perspektywy ofiary, po tym gdy kiedyś spotkałam osobę z kilkucentymetrową blizną i postanowiłam koniecznie (ten) temat poruszyć, szukając właściwej narracji, aby uniknąć choćby patosu.
Czy się udało ? Nie wiem; ale w tomiku poruszyłam ten temat jeszcze raz, nieco inaczej, przy czym oddawanie w wierszach głosu narracjom społecznym - jest wyzwaniem …szczególnym, bo obarczonym odpowiedzialnością ,jak i jest potyczką artystyczną, pozdrawiam miło !

Violetto i Starcze, dziękuję Wam za przyczynek do dyskusji. Teraz, przed próbą odpowiem króciutko…

Przemoc wynikła z choroby, czy jednostkowego przyzwolenia musi być powstrzymana, bo mechanizm zła i niemocy - przejdzie na dzieci. W przypadku jednostek zdegenerowanych, obciążonych rodzinnie patologiami,bez pomocy specjalistów nic się nie zrobi, a tkwienie w mechanizmie ciągłego wybaczania nakręca spiralę, bo zło - mocne „ słabością” dobra, -  szlachetność postrzega jako miękkość, działają prymitywne instynkty, więc izolacja to podstawa, a kwestia zapatrywań etycznych i odruchów chrześcijańskich - jest wtórna ( choć cuda nawróceń się zdarzają)…pozdrawiam, zmykam.