Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Patogen fragment

Rekomendowane odpowiedzi

Świat reklam powrócił do swojego dawnego trybu i nic się w tym temacie nie zmieniło. Spoty ciągle zatruwają umysły ludzi na całym świecie. Nie stały się ani trochę mniej uciążliwe i ani trochę mniej kłamliwe. Reklama wciąż jest „dźwignią handlu” czyli wciąż,

w interesie wąskiej grupy ludzi zaślepionych żądzą pieniądza,  haniebnie pluje w twarz miliardom bezwolnych ludzi na całym świecie, odbierając im to, co mają najcenniejszego, czyli prawo do godności i dumy z przynależności do najbardziej zaawansowanego, rozumnego gatunku naszej planety. Tą absurdalną tezę, że „reklama jest niezbędna i musi być”, wciąż bezrefleksyjnie kupujemy. Nie zdajemy sobie sprawy jakie spustoszenie w ludzkiej naturze i ludzkiej kulturze, budowanej przez dziesiątki pokoleń ziemskich cywilizacji, czyni to stosunkowo nowe, społeczne zjawisko. Jest najgorszą zarazą całej historii ludzkości a my, z jakiś niezrozumiałych przyczyn, nie jesteśmy w stanie tego zauważyć i podjąć próby przeciwstawienia się nieszczęściu. Przeżyliśmy jako gatunek epidemie groźnych chorób, kataklizmy naturalne, globalne konflikty zbrojne, po to, aby w końcu dać się pokonać wykreowanemu przez garstkę pazernych cwaniaków, ogólnoświatowemu rytuałowi bezrefleksyjnego okłamywania się nawzajem. Okłamywania się,

z uśmiechem na twarzy.

@Dziadek grafoman Chyba trochę przesadziłem :)

@Dziadek grafoman

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Moim zdaniem problemem nie jest garstka pazernych cwaniaków; owszem cwaniaków, lecz nie taka znowu garstka.

Zachłanność leży w naturze człowieka od zarania ludzkości, tyle że przez wiele lat byliśmy dobrze zabezpieczeni przed jej zgubnymi skutkami: po prostu zdobywanie zasobów materialnych nie przychodziło łatwo i wymagało czasu, dopóki postęp technologiczny nie umożliwił robienia kokosów w błyskawicznym tempie. Pięć jest więcej niż cztery i żadna ilość demagogii tego nie zmieni. Któż na tym portalu nie chciałby być niezależnym finansowo: mieć pracę marzeń, mieszkać w pięknej rezydencji, podróżować z wszelkimi wygodami, odwiedzać przepiękne miejsca w towarzystwie inspirujących osób?

Reklama przynosi kolosalne zyski, bo jeśli moje opowiadanie stoi w witrynie to mam tysiąc odsłon, jeśli nie, to mam zero odsłon, niezależnie od wartości tekstu.

Ciekawy temat, lecz pisanie o tym to zawracanie Wisły kijem.

@staszeko To, że reklama przynosi zyski i to, że pisanie o tym tego nie zmieni to oczywiste. Jednak to zastanawiające, dlaczego godzimy sie w hurcie słuchać tych bzdur i kłamstw. Co sie stało z ludźmi, że nie przeszkadza im być niejako systemowo okłamywanym, tylko dlatego, że ktoś musi na tym zarabiać. Ten manifest, to końcowy fragment mojego opowiadania z gatunku fantasy, które właśnie kończę. Dlatego to wkleiłem.  Wymyśliłem tam świat, w którym ludzie na chwilę przestali rozumieć kłamstwa :) Dzięki za komentarz. 

@violetta Nie byłem na Hawajach ale wiem ze to 50-ty stan USA. Pewnie jest tam tv amerykańska a w niej reklam multum. Ty lubisz słuchać reklam?

Ja tymi reklamami rzygam, ale jaki mam wybór? Weźmy choćby ten portal — co chwila reklama: klik, klik, klik; zamknij, zamknij, zamknij, aż trudno w skupieniu coś przeczytać, a jeszcze trudniej edytować. Jednak znoszę to cierpliwie gdyż w zamian mogę publikować za darmo, a na usunięcie reklam nie stać mnie. Muszę tolerować zdjęcia kobiet z dużymi cyckami, przy pomocy których chcą mi wcisnąć jakiś chłam, choć to nie dla mnie. Nic, tylko zagryźć zęby i suck it up.

@staszeko Nie wierze, że nic nie da sie z tym zrobić. Ja nie jestem przeciwnikiem handlu jako takiego i prezentowania swoich usług i wyrobów. Chodzi mi o to, że nieszczęściem jest to, że reklamy kłamią. Ludzie są społeczni. Żyją w towarzystwie innych ludzi i się z nimi komunikują werbalnie. Nawet jeśli ktoś żyje sam. to chodzi do sklepu czy do lekarza i najczęściej jednak z kimś rozmawia. Przez dziesiątki tysięcy lat przyzwyczailiśmy sie do tego, że informacje przekazywane sobie wzajemnie niosą jakaś wartość, do czegoś konkretnego służą. Pacjent mówi lekarzowi co mu dolega, a ten go słucha i najczęściej mu wierzy. Sprzedawca w sklepie mówi nam ile mamy zapłacić i mu wierzymy. Aż tu nagle, nie wiadomo dlaczego, jakiś cwaniak wykorzystuje nasz utrwalony mechanizm wzajemnego porozumiewania sie i przekazywania sobie potrzebnych nam w życiu informacji, do wciskania nam zupełnie bezwartościowego chłamu, tylko po to, żeby na tym zarobić. Mowa jest podstawą naszej inteligencji. Jeśli nie nauczymy sie w dzieciństwie jakiegoś języka, nie będziemy w stanie logicznie myśleć. Myślimy, mówiąc do siebie w myślach. To wartość wypracowana w czasie naszej ludzkiej ewolucji. I nagle zbiorowo godzimy sie na to, żeby jakaś banda cwaniaków, dla swoich podłych celów, deprecjonowała nam nasz podstawowy system wartości. Jeśli stracimy zaufanie do werbalnego sposobu porozumiewania sie, to stracimy zdolność logicznego myślenia. Tak to oceniam. W swoi  opowiadaniu pewnie ten manifest trochę złagodzę :)

@Dziadek grafoman Rozumiem cię doskonale, lecz niestety jesteś nieuleczalnym idealistą, który wierzy, że ludzką naturę można ulepszyć. Oszustwo i niemoralność były zawsze: Kain zabił Abla z czystej zawiści. Czy obecnie jest lepiej? Jeśli przez sześć tysięcy lat nie można było rozwiązać problemu, to są małe szanse na rozwiązanie w przyszłości. Osobiście uważam, że żadnego problemu nie można rozwiązać w stu procentach i jeśli chcesz mogę przytoczyć przykłady.

Ale odwróćmy role: gdybyś na reklamach zarabiał miliony, nadal byłbyś przeciwko

Gdybyś był cudownym dzieckiem, które w wieku 24 lat zbudowało biznes wart ponad trzysta milionów dolarów, czy myślałbyś podobnie

@staszeko Oczywiście, że trzepałbym kasę jak inni. Przecież nie jestem lepszy. Dziwić sie trzeba obojętności społeczeństwa, które sie na to godzi. Rozwijamy technikę, technologię, potrafimy tworzyć cuda a jednocześnie jesteśmy tak głupi, że tracimy to, co dla nas zawsze było bardzo ważne: autorytet i podstawowe wartości moralne. To mnie przeraża. Trucizna działa powoli i jest tak podstępna, że nie potrafimy jej zauważyć. Teraz nam sie wmawia ze golarka najlepiej na świecie ogoli mi jaja, a za chwile usłyszymy że nie warto kochać, ufać sobie, szanować sie nawzajem a jeszcze za chwilę, że nie warto żyć, na przykład dlatego, że w pewnym wieku przestajemy być fizycznie atrakcyjni.

•  

Od dawna jestem zdania, że za mękę oglądania reklam, to nam powinny płacić wszelkie media oraz firmy i korporacje zajmujące się ich dystrybucją.

Dziwnym trafem to tylko one zarabiają, nas mając za nic, nękając nasze

umysły, poczucie estetyki (infekcje intymne podczas obiadu) na każdym

"kroku".

Za to powinny być srogie kary. Dopiero po wyrażeniu zgody mogliby

robić to, co robią, oczywiście wypłacając za tę wątpliwą przyjemność

odpowiednią kasę. ;)

Pozdrawiam.

Nie sądzę. Podobnie działa teraz Ujnia Europejska wmawiając nam, że elektryczne badziewia zastąpią samochody spalinowe. I w ogóle, że ten mały obszar świata, jakim jest Europa ma jakiś monstrualny wpływ na "ślad węglowy".

@Dziadek grafoman Na szczęście jest jeszcze wspaniała rzecz: wolna wola, zabezpieczająca nas przed byciem bezmyślnym robotem, którym można łatwo manipulować. Będziemy kiwać głową, przytakiwać, podpisywać na papierze rozmaite postulaty, ale w głębi duszy pozostaniemy wierni sobie i nikt nam tego nie odbierze.

Ludzki mózg jest niezdobytym bastionem dopóki zachowuje zdolność krytycznego myślenia, a ze wszystkich cech człowieka najważniejsze jest zwątpienie, bo inaczej dalibyśmy sobie wmówić, że żyjemy w raju; to właśnie dzięki zwątpieniu nigdy nie utracimy zdrowego rozsądku.

Zatem spójrz na niebo raźnym okiem: może burza przejdzie bokiem?