Humilitas
Pokory nauczają ci, którzy mają coś na sumieniu i są to osoby ze swojej natury dwulicowe - nieudacznicy, hipokryci i niewolnicy, główną ich ideologią jest dualizm, konformizm i nepotyzm - tworzą kółeczka wzajemnej adoracji, a to nic innego jak zezwierzęcenie istoty człowieczeństwa.
Co mam jeszcze zrobić? Pracować? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Wziąć ślub kościelny? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Uznać bezprawny wyrok sądu najwyższego? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Wszystkich naokoło słuchać i przepraszać i szanować? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Codziennie kupować kobietom kwiaty? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Udawać osobę słyszącą? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Przyznawać wszystkim rację? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Kochać wielkie pieniądze? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Mam zrobić prawo jazdy? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Zrezygnować z własnych poglądów życiowych - doświadczenia? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Milczeć? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Uznawać wyższość głupoty nad mądrością? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Przyznać, że jestem cwanym złodziejem? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Przyznać, że jestem osobą karaną? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Przyznać, że jestem lekomanem i alkoholikiem i narkomanem? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Przyznać, że mam długi finansowe? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Przyznać, że jestem chory psychicznie? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Przyznać, że jestem ojcem nieznanego mi dziecka? Zgoda! Co mam jeszcze zrobić? Przyznać, że jestem odpowiedzialny za waszą głupotę, ciemnotę i nieuctwo? Potem: chodzić wesoły i zadowolony i miły!!!? Jak najbardziej porządku - zgoda, pamiętajcie: robiąc coś wbrew własnej woli - jestem wtedy smutny i zrezygnowany i obojętny, moje Ciało i Umysł i Dusza odrzuci tak zwaną narodową integrację społeczną - bezmyślną zbiorowość anonimowych jednostek społecznych, tak po prostu reaguje mój organizm - instynkt, więc: zgoda!!!?
Jeśli jesteś mądrym człowiekiem, to: nie ulegaj żadnym ocenom ze strony ludzi małych, oni traktują ciebie według własnej miary, bo: nie mają własnego życia i żyją cudzym życiem, pamiętaj: wykształcenie nie świadczy o inteligencji i czytaj tylko tych ludzi, którzy potrafią dawać merytoryczną krytykę opartą na formalnoprawnych dokumentach urzędowych - dowodach.
Łukasz Jasiński (Warszawa: 2018)