Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Przegrany

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem 
Dlaczego wciąż walczę 
Nikt mnie nie zmusza 
Nikt mi nie każe

Nie chce
Bo boli 
Umieram
Powstaję

Idę 
I walczę 
Codziennie 
Samotnie

Boli mnie serce 
Boli mnie głowa 
Płaczę
Wszystko od nowa 

18/04/18

Edytowane przez MaryB. (wyświetl historię edycji)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Cześć, MaryB. Ja też nie rozumiem tego wersu w kontekście całości. Szczególnie, gdy przeczytałam:

Dlaczego "Nowa" wielką literą? I co wszystko,? Ból, walka? Których nie rozumiesz. 

A i jeszcze:

Chyba "Płaczę", ale może to to "

Płacze?     Justyna. 

Cześć.

Co do pierwszych wątpliwości, to całość zagadki jest tu:

Duża litera to literówka, tak samo jak "Płaczę" powinno być... Dziękuję za upomnienie :)

"Wszystko od nowa" teoretycznie jest wyrwane  kontekstu, ale w gruncie rzeczy jest podsumowaniem całości tego wywodu. 

Rozumiem, że tekst jest dla Ciebie mało rozumiały, więc może w skrócie przetłumaczę: Jest tu opisane pewna cecha charakteru bohatera lirycznego (przypominam, by oddzielać autora od podmiotu), który nie potrafi ulec wszystkiemu, co go przytłacza pomimo, że tego pragnie. Stąd pierwsza zwrotka. Innymi słowy coś trzyma go przy życiu. Dwie następne linijki, to zwykłe przedstawienie uczuć z tym związanych, a "umieram" i "powstaje" to kolejno zasypiam i budzę się Płaczę jest uzewnętrznieniem uczuć, a "Wszystko od nowa" to podkreślenie przeżywania wszystkiego codziennie. :)

Dziękuję, MaryB. 

Chyba "powstaję"? Wiesz, jednak potrzebne są znaki diakrytyczne, bo ich brak zmienia znaczenie. 

Takie życie. Mozolne, ale życie.   Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam, Justyna. 

Edytowane przez Justyna Adamczewska (wyświetl historię edycji)

Co prawda, to prawda. Tak się przyjęło, ale moim zdaniem, jeśli p. lir. jest w 1 os. l. poj. , to różnie bywa. Najczęściej  (może się mylę), jednak wtedy p. lir. wyraża swoje uczucia i można go utożsamić z autorem. 

Pozdrowczyk. J.A. 

Tak, to jest ważne, ale jestem tylko człowiekiem, a komputer tylko komputerem, więc takie błędy mi się zdarzają :)

Uważałam identycznie, ale w końcu pojęłam, e nie ma sensu łączyć autora z podmiotem, bo nawet jeśli podmiot jest kreowany prze doświadczenia autora to nim po prostu nie jest. Jest różnica, spora. Ja również dziękuję za aktywność :)