Połeta Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) - W nieświadomości tonące ego,takie niskie - chyba na minusie,- nie buduj go pochwałami, kolego.- bronie go bo jest malutkie.- lepiej je zjedz,zostaw ości,nie kłam do lustra swego,poszukaj drogi, mądrości . Edytowane 11 Maja 2017 przez Gieesz (wyświetl historię edycji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Lepszy tytuł treść tylko tak dalej ... :) dało by radę zamienić w tytule rozmyślania zamienić końcówkę na "e" Edytowane 10 Maja 2017 przez Marcin_Krzysica (wyświetl historię edycji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enchant Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Dlaczego każdy wers rozpoczynasz myślnikiem? Nie czepiam się, z ciekawości pytam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Połeta Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Bo to miał być dialog,za dużo myślników dałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enchant Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niekoniecznie. Głupia jestem, że się nie zorientowałam :) Nieśmiało proponuje zmianę, (a i tak zrobisz z tym co będziesz chciał): " - W nieświadomości tonące ego,takie niskie - chyba na minusie,- nie buduj go pochwałami, kolego.- bronie go bo jest malutkie.- lepiej je zjedz,zostaw ości,nie kłam do lustra swego,poszukaj drogi, mądrości . " Te kropki pododawałam, bo bez nich czyta się trochę "jednym tchem" jakby była to wypowiedź jednej osoby. Poza tym, według reguł wypowiedź nie może być zakończona przecinkiem - bo nie ciągnie się dalej czyjejś wypowiedzi, lecz zakańcza ją. Na początku zastanawiałam się nad tym enigmatycznym : "Lepiej je zjedz" i zachodziłam w głowę, a nawet w śmiałości swej pouczyć :D, a tu się okazuje, że rozwiązanie jest takie proste i w tej prostocie mądre ! Przecież żeby ego było silne, nie można budować na kruchym materiale , a na solidnych fundamentach - dlatego resztki marnego , ledwo broniące się ego musi zostać pożarte! A ości zostawić w charakterze ostrzeżenia. Bardzo trafne spostrzeżenia, moim zdaniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Połeta Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Z tymi ośćmi to bardziej dlatego że nie umiem ich strawić o ile to możliwe,cała reszta się zgadza.Twój komentarz uświadomił mi pewne wydarzenie z przeszłości i to że to pożeranie ta gonitwa zaczęła się już dawno temu.Jednak chyba największe ma dla mnie znaczenie ostatnie zdanie a nie budowanie ego.Jak tak to czytam to dopiero zauważam jakie to trudne do zrozumienia i jednocześnie dziwie się jak wiele można zrozumieć z tego co nabazgrałem nawet czasem coś innego coś więcej od autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enchant Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Co do ości - patrzyłam w kontekście całości - tak nie do końca z tym "dławieniem" pasuje. Bardziej pasują na ostrzeżenie. A ostatnie zdanie zdanie nierozerwalnie wiąże się z budowaniem ego, przecież bez mądrości ono i tak runie. A co do interpretacji - często jest ona trudniejsza niż napisanie wiersza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Połeta Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 nic dodać nic ująć tym razem,dzięki za interpretacje. Dla mnie czas złapać wiatr w żagle. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enchant Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi , że zainspirowałam :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narya Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proponuję zastąpić tę formę dialogu fortelem zaczerpniętym ze sztuki (w miejsce "Osoby 1,2,3,4" wstawiasz kogo tam widzisz...). Jeśli stawiasz kropki na końcu zdań/równoleżników, to zaczynaj z dużej litery. Jeśli usuwamy interpunkcję, to usuwamy wszędzie. Konsekwentnie: albo jedno, albo drugie. Za dużo zaimka "(je)go", ale rozumiem, że to ma być powiązane z "ego" (1. wers), z "kolego" (3. wers) czy z "swego" (6. wers)? Tak zrozumiałem twój wierszyk: - alert! alert! ego jest w depresji, się poharatam ze smutku zaraz! - nie chwal Egona, kolego - wręcz przeciwnie, będę chwalił, bo takie mizerniutkie jest! - lepiej je zjedz, ości po nim wywal i nie oszukuj się A jeśli to jest dialog (choć wydaje mi się, że jest tam więcej postaci), to rozmowa dwóch jest dla mnie taka... oględnie rzecz ujmując - nielogiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi